Publications Languages Brasil Dansk Deutsch English Espanol Farsi Finnish Francais Greek Hungarian Italia Japanese Latvian Polish Portuguese Svenska
This is the official website for Nicotine Anonymous World Services. Any unauthorized website using Nicotine Anonymous' name and providing information, opinions, literature or outside links to other websites are not and have not been approved by Nicotine Anonymous World Services.

Publications

Tippek arra, hogyan nyerjünk szabadulást a nikotintól

1)     Ez nem olyan nehéz, mint ahogy gondolnád

Nem azt állítjuk, hogy könnyû, de sokan közülünk megbizonyosodtak arról, hogy abba lehet hagyni a dohányzást. A nikotin erõteljes szer, amely befolyásolja az igazság érzékelését.

2)     Szerezz információt a nikotinról

A nikotin egy mérgezõ anyag. Hivatalosan kábítószerré nyilvánították.

3)     Értsd meg, hogy nincs szükséged nikotinra (ez nem táplálék)

A nikotin használata fizikai vágyat kelt. A vágy megszüntetésének egyetlen módja a nikotin testen kívül tartása.

4)     Ébredj rá, hogy a függõség kémiai kényszerbõl eredõ viselkedés

A nikotin mérgezõ anyag, melynek parancsai kitartóbbak a józan észnél. Te erre a kémiai parancsra felelsz, gyakran öntudatlanul. Találtál már egy (vagy két) cigarettát a kezedben úgy, hogy nem emlékeztél rá, mikor gyújtottad meg?

5)     Készíts õszinte értékelést a dohányzási szokásairól

Kérdezd meg magadtól félreérthetetlenül, hogy mi használ neked, aztán kérdezd meg magadtól, mi nem használ neked.  Ha úgy gondolod a nikotin nyújt valamit, gondold meg, vajon nincs-e egészségesebb módja számodra, hogy az észlelt elõnyökhöz juss. Ne feledd, orvosi tény hogy a dohányzás tested minden szervére ártalmasan hat. Kérdezd meg önmagadtól, vajon a nikotin használata pihentet, vagy csak enyhíti azt a feszültséget, amelyet a nikotin utáni kémiai vágy kelt.

6)     Ne késlekedj a cselekvéssel a dohányzás abbahagyása érdekében, mert úgy gondolod, hogy az életedben túl sok a feszültség

A nikotin és a 4.000 kémiai anyag  a  feldolgozott dohányban (ebbõl csaknem 40 rákkeltõ)  valódi elnyomást gyakorol a fizikai és lelki életedre. Az összetevõk erõteljesen rongálják az egészségi állapotodat.

7)      Nyisd meg az életedet új célok és új lehetõségek felé

Ha továbbra is ugyanazokkal a régi módszerekkel foglalkozol a dolgaiddal, hogyan várhatnál a valóságban más eredményt? „Ha semmi nem változik, semmi nem változik.”

8)     Szeretettel és tisztelettel foglalkozz magaddal, ahelyett, hogy észérvekkel kimagyarázkodnál

A gyûlések segítenek megváltoztatni azt, hogyan beszélsz és hogyan foglalkozol magaddal. Már azzal is, hogy ezt olvasod, teszel valamit magadért. Jutalmazd magad pozitív módon minden lépésért, amit megtettél.

9)     Inkább írd le azokat az okokat, amiért szabadulni akarsz a nikotintól, mint azokat, hogy miért „nem tudom ma abbahagyni”

Ne arra koncentrálj, amit úgy érzel, hogy nem tudsz megtenni, hanem tegyél lépéseket afelé, amit megtehetsz. Haladj a célod felé, mindegy milyen kicsi lépésekkel is.

10)   Magadért hagyd abba

Lehet, hogy a családod és egy szeretett személy sürget, hogy hagyd abba a dohányzást. Ez hasznos lehet, de a dohányost bosszússá és támadóvá teheti. Bár a családodnak és a szeretett személynek nagymértékben hasznára válik, ha abbahagyod a dohányzást, a legtöbbet te nyered a leszokással. Jobbak az esélyek a leszokásra és a visszaesés elkerülésére, ha magunkért tesszük. A gyûlésre járás segít reményeink felébresztésében és a leszokási vágy megerõsítésében.

 

11)   Úgy tekintsd a dohányzásról való leszokást, mintha egy értékes ajándékot adnál magadnak

Jobb minõségû, valószínûleg hosszabb életet adsz magadnak. Egészségesebb testet ajándékozol magadnak. Nagyobb lesz az önbecsülésed. Megadod magadnak érzéseid tisztább értelmét is. A felépülés folyamatosan kamatozó ajándék.

 

12) Tedd a dolgokat egyszerûvé magadnak. Leszokás elõtt tervezd meg az elsõ néhány nikotinmentes nap tevékenységét

Ily módon a megvonás ideje alatt nem kell túl sok döntést hoznod.

13)  Tekintsd úgy a leszokást, mint egy kihívást, kalandot

Légy kész arra, hogy bármit megtegyél azért, hogy eltûntesd a nikotint az életedbõl. Úgy tapasztaltuk, hogy a készség a kitartást erõvé változtatta. Ha nem vagy kész, imádkozz a hajlandóságért. Még ha tétovázó is vagy, gyakorold hangosan mondva. „Kész vagyok, hogy bármit megtegyek, hogy szabad legyek.” Erõsíts meg hangoddal a kívánságod. Ha ezt kínosnak érzed, légy kész a kínos érzésre. Tartsd készségedet elõre vivõ mozgásban. Az ajándék elõtted van

14)  Képzeld el a leszokást

Néhányan a dolgok elképzelését használják a változás elõsegítéséhez. Képzeld el, hogy a dobozt eldobod vagy elhajítod. Kinyúlhatsz, hogy megfogjad, oké, de azután képzeld el, hogy ismét elengeded. Érezd az elengedést, képzeld el a megkönnyebbülést. Erõsítsd a készségedet gyakorlással. Tarts próbát a kezdetre.

15)  Nincs tökéletes idõpont a leszokás elõkészületeinek megkezdésére

A mai nap egy jó nap a kezdésre. Ma olvasod ezt a szórólapot. Lehet, hogy ma nem hagyod abba a dohányzást, de maradj az elõkészületi folyamatban a lehetõség kedvéért.Inkábbtaláld meg a saját tempódat a felkészülésre, mint hogy kifogásokat keress a késlekedésre.

16) Ha nem szoksz le azonnal, próbáld meg csökkenteni az adagot

Ha minden nap egy cigarettával kevesebbet szívsz, az egy hét alatt napi héttel lesz kevesebb. Bár ez nehéz, emlékezz, minden adag cigaretta a következõ utáni sóvárgást okozza.

17)  Ne kisebbítsd az igazságot vagy tagadd a kockázatot akkor se, ha ma nem hagyod abba a dohányzást

Ha ez kényelmetlen, beszélj errõl egy társaddal. A tagadás úgy nõ, mint a penész a sötétben.Az igazság elõször kínos lehet, de idõben szabaddá tesz.

18)  Tûzz ki egy dátumot a leszokásra

Tégy egy próbát. Emlékezz, semmi baj, ha nem sikerül elõszörre. Csak próbálkozz továbbra is. Csak akkor veszíthetsz, ha felhagysz a próbálkozással. 

   

Szabadulásod elsõ napjai

19) Úgy nézd a leszokást, mint egy beruházást

Ha már egy órára leszoktál, ezt az órát beruháztad arra, hogy egészségesebb ember legyél. Most ruházzál be még egy órát. Folytasd a beruházást óráról órára. Nõni fog, és ahogy az órák telnek, egyre értékesebbé válik. Egyre inkább elkezded látni és érezni ennek a beruházásnak a jutalmát. Védd és vigyázz rá, mintha az életedet mentenéd meg

20) Minden nap a mai napra hagyd abba a dohányzást és a csak arra a napszakra gondolj, amelyikben vagy   

„Nem dohányzom éjfél elõtt”, „Nem gyújtok rá 3 óra elõtt”.  Néha csak egy órára tégy ígéretet, vagy csak a sóvárgás idejére. Így sokkal könnyebb, mint megpróbálni örökre leszokni.

21) Minden kezdetben tapasztalt kényelmetlenség az idõvel és a megtartóztatással könnyebb lesz 

Nem kell még egyszer keresztülmenned rajta, ha nem gyújtasz rá többet. Ne feledd a kellemetlenségeket! Ezek értékesek! Ezek az emlékek megóvhatnak attól a mindennapos kockázattól, hogy megpróbálok „csak egy szálat” elszívni.

22) Ha tudnál csak egyet szívni, nem szívtad volna el a több ezer cigarettát, amit elszívtál

Napi egy doboz tíz év alatt 73.000 szál cigaretta. Egyik sem oldott meg önmagában semmilyen problémát.

23) Gondolj úgy, a dohányzás abbahagyására, mint „választásra”, nem pedig úgy, hogy megfosztod magad valamitõl  

Azt mondhatod magadnak, hogy holnap elszívsz egy karton cigarettát,de „csak a mai nap” azt választom, hogy nem gyújtok rá.

24) Imádkozz slukkolás helyett

A személyes imádság intimitása javítja kapcsolatunkat önmagunkkal és másokkal. Saját tudatunk és szívünk magányában bárhol imádkozhatunk. A nikotin papír, pipa, vagy tubák útján érkezik, a felépülés spirituális úton.

25) Amikor abbahagyod, a veszteség érzését tapasztalod

Ne idõzz ezeknél a gondolatoknál. A veszteség érzése átmeneti, de a nyereséget, amit így kapsz egész további életedben élvezni fogod. Élvezetté fog válni, hogy a nikotint eltûntetted az életedbõl.

26) Ha sürgetést érzel a nikotin használatra, gondolj erre: HALT (hungry angry, lonely , tired – éhes, mérges, magányos, fáradt)

Négy alapvetõ kiváltó ok a dohányzásra, ha éhesek, mérgesek, magányosak és fáradtak vagyunk.

27) Testedet nikotin helyett élelemmel tápláld

A nikotint használtuk érzéseink, még az éhségérzet elfojtására is.A felépülés arról szól, hogy megtanuljunk gondot viselni magunkról élet-igenlõ módon. Figyelj oda, ha „zizzent” leszel, valószínûleg ennivalót kell magadhoz venned. Vagy egyszerûen csak itt az idõ a nyújtózkodásra és felfrissülésre.

28) Igyál sok folyadékot, hogy segíts a méreg kimosásában a szervezetedbõl

A víz kitûnõ mosószer lehet. A narancs-juice jó, mert a dohányzás kiüríti a C vitamint a testünkbõl.

29) Fontos, hogy mit és mennyit eszel, amikor abbahagyod a dohányzást

Az anyagcseréd megváltozik. Mások lesznek a szervi funkcióid. Lehet, hogy súlygyarapodást tapasztalsz. A súlygyarapodást megváltoztatására vannak dolgok, amit megtehetsz.A tüdõbajra nincs kúra! 

30) Amikor elõször abbahagyod, ne lepõdj meg, ha nyûgösnek, ingerlékenynek, zsörtölõdõnek vagy egyenesen haragosnak érzed magad

A nikotinmegvonás fizikálisan kényelmetlen lesz, megfosztva és általánosságban bosszúsnak érezheted magad. Jobb, ha beszélsz valakivel ezekrõl az érzésekrõl, mintha ráöntöd valakire. A harag bánthat. Véget vethetsz a bûnösség érzésének, ami arra vezethet, hogy úgy érezzed jogosan gyújtasz rá ismét.

31) Várj még egy pillanatot, mielõtt cselekednél

Az elvonás eltorzíthatja a helyzetértékelést. A nikotin elfedett olyan dolgokat, amelyek nyíltan nyugtalanítóak és a harag egy valódi érzés lehet, amely megkívánja, hogy egészséges módon irányítsd.

32) A cigarettánál jobb társak vannak

Ahogy vége a kapcsolatunknak a nikotinnal, szomorúságot vagy magányt érezhetünk. Jó másokkal megosztani tapasztalatainkat, akik ugyanazon a dolgon mennek keresztül. Használd a gyûlés telefonlistáját, hogy kapcsolatban legyél és tisztulj a bajtársi érzésekkel.

33) Kerüld el, hogy fáradt legyél

Amikor fáradtak vagyunk, a helyzeteket félreérthetjük, a türelmünk gyér, és az egész ellenálló képességünk gyenge. Ez veszélyes. „Mindent” nem kell ma megtenni.

34) Tartsál szüneteket

Fejlessz ki új módszereket a „fellélegzésre” nikotin használata nélkül. Megtanuljuk, hogyan gondoskodhatunk magunkról egészségesebb módon. Élvezve a néhány perc pihenõt vagy szünetet, arra összpontosítva, hogyan fogjuk elvállalni a következõ feladatunkat, melyet cigaretta nélkül fogunk megoldani. Tényleg.

35) Néha csak átkapcsolásra van szükségünk, hogy eltereljük gondolatainkat a sóvárgástól

Az elején jobb, ha elfoglalt vagy, minthogy idõt hagyj a gyötrõdésre azon, hogy mit nem teszel. Fontos, hogy az utolsó szál cigaretta és közéd minél több idõ tevõdjön.

36) Vedd körbe magad támogató, pozitív emberekkel

Ez segít neked a pozitív hozzáállás megtartásában. Kerüld a negatív embereket, helyzeteket és dolgokat amennyire csak tudod, fõleg az elsõ héten, amikor letetted a cigarettát. Ne próbáld meg tesztelni magad, vagy bizonyítani valamit kockáztatással. Úgy cselekedj, mintha az életed lenne a tét.

37) Kérj segítséget a családtól, barátoktól és a munkatársaktól

Lehet ez egy kis türelemkérés, tekintettel arra, hogy elvonáson mész keresztül, vagy megkéred õket, hogy ne dohányozzanak egy ideig. Nem lehetnek olyan megértõk, mint a csoportod, vagy a Felsõbb Erõ, de megkérheted õket. Mindenféleképpen, ha a statisztikákat megnézed, elmondhatod, hogy ez élet-halál kérdése.   

38) Keress olyan elfoglaltságot, ahol nem lehet dohányozni

Menjél moziba, múzeumba, vagy bármely olyan nyilvános helyre, ahol tilos dohányozni. Engedd el magad egy forró fürdõben. Menj úszni, túrázni, látogass meg nem dohányzó barátokat, vagy tégy valami mást, amit élvezel.

39) Tarts valamit kéznél a kezeid számára

Megszoktuk, hogy cigarettát tartunk a kezünkben; e nélkül a kezünk hiányt érez. Gyömöszölj egy kicsi labdát, gyurmát, vagy babrálj bármilyen tárggyal. Lehet egy saját tárgyad is, mely spirituális erõt ad, ha fogod.

40) Az unalom egy jelzés arra, hogy foglald el magad

Nehéz csak ülni és nem dohányozni. Ha a csoportodnak szolgálatot teljesítesz, ez erõsíti felépülésedet.  Elfoglalhatod magad olyan dolgokkal is, amit szeretsz, vagy új tevékenységeket fedezhetsz fel. Nyugodt legyél, de maradj aktív. Tegyél egy sétát, hogy lásd a szépségeket. Iratkozz be egy esti iskolába, csak a hecc kedvéért. Remek lehetõség, hogy elkényeztesd magad az újdonság és élvezet érzésével.

41) Szopogass cukorkát, rágjál valamit vagy rágózzál

Hiányozhat, hogy valamit a szádba vegyél. Kerüld a hizlaló ételeket. Néhányan nyalókával vagy cukorkával helyettesítik a cigarettát. A sárgarépa vagy zellerszárak jók a rágásra és jót tesznek neked. A rágógumi is egy jó pótlék. Mások fahéj darabra esküsznek vagy édesgyökérre a gyógynövényboltból.

42) A koffein olyan élénkítõszer, mint a nikotin

Ha egyszer abbahagytad a dohányzást, a tested kémiája megváltozik és a koffein tovább marad a testedben. Jobban kívánhatod a cigarettád, hogy „elsimítsd” a koffein magaslatát. Segíts könnyebbé tenni ezeket a kezdeti nikotinmentes lépéseket, ha sok kávét iszol vedd fontolóra a kávéadagod csökkentését,  vagy ha mérsékelt ivó vagy, a teljes elhagyását. 

43) Kerüld az alkohol fogyasztását, amíg leszoksz

Ha egyszer az alkohol a szervezetedbe került, a védekezésed lesújtóan lecsökken.

44) Változtass a megszokott dolgokon. Másik úton utazz a munkába, hogy elkerüld a                       szokásos kiváltó okokat az út mentén

Másik székbõl nézd a TV-t, hogy kizárd az asszociációt. A keretek megváltoztatása segít a reagálás megváltoztatásában.

45) Folyamatosan jutalmazd magad

Semmi esetre sem könnyû, amit teszel. Nagyon nagy energia kell ahhoz, hogy megváltoztasd és megszakítsad a függõség körforgását.

46) Kerüld el az önsajnálat ösvényét 

Ha elkezdjük magunkat sajnálni, az emlékezetünk azt fogja mondani, hogy megérdemlünk egy cigarettát, hogy jobban érezzük magunkat.